Het energielabel en wat je erover moet weten
Het energielabel maakt het gemakkelijk om in één oogopslag te zien hoe zuinig (A) of juist onzuinig (G) een woning is. Dit is handig om te weten als je een nieuwe woning op het oog hebt. Een duurzamer huis zorgt namelijk voor minder CO2-uitstoot en is daarmee beter voor het milieu. Daarmee kan je een hoop geld besparen als je een energiezuinige woning aanschaft.
Huis verkopen of verhuren? Definitief energielabel verplicht!
Begin 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel gekregen om hen bewust te maken over de duurzaamheid van de woning. Deze voorlopige energielabels waren gebaseerd om onder meer het bouwjaar van de woning. Het kan dus zijn dat je al wat werkzaamheden hebt verricht waardoor de woning hoger zou moeten score. Is dit het geval dan kan je dit gemakkelijk aan laten passen.
Wil je jouw woning verhuren of verkopen dan dien je wel te beschikken over een definitief energielabel. Let op doe je dit niet dan kan je een boete van €405,- riskeren. De aanvraag naar een definitief energielabel is simpel en kost maar enkele tientjes. Wil je controleren of je een definitief energielabel hebt? Kijk dan op deze website.
Energielabel aanvragen
Een energielabel aanvragen kan op energielabelvoorwoningen.nl waar je gemakkelijk doormiddel van een instructie de stappen kan doorlopen. Om een indicatie te geven wat je moet doen hebben wij hieronder een kort stappenplan voor je samengesteld.
- Inloggen met je DigiD
- Controleer de gegevens van de woning en vul waar nodig betreffende informatie aan.
- Bewijs toevoegen voor aanvullende informatie
- Aan het eind kan je een erkend deskundige je aanvraag laten beoordelen en krijg je na goedkeuring het energielabel per mail verstuurd. Deze aanvraag kost over het algemeen een tientje tot enkele tientjes.
Energielabel al in bezit wat dan?
Heb je al een energielabel dan is deze tot 10 jaar na afgifte geldig. Je hoeft bij het verkopen of verhuren van je woning dus geen nieuwe aan te vragen. Heb je in de tussentijds verbouwd en denk je dat je woning een hogere klassering zou moeten krijgen dan is het wel slim om een nieuw energielabel op te stellen. Een beter energielabel zorgt er namelijk uiteindelijk voor dat je woning beter in de markt ligt en in de meeste gevallen een betere prijs oplevert.
Wat staat er precies op het energielabel?
Natuurlijk het eerst waar iedereen naar kijkt is naar de beoordeling. Van een A worden we vrolijk en een G helemaal niet. Gelukkig staat er op het energielabel meer informatie welke handig kan zijn als je een huis koopt of huurt. Natuurlijk staat er vermeld om welke woning het gaat, hoeveel oppervlakte deze woning bevat en wanneer deze is gebouwd. Maar er staat ook precies op vermeld aan welke duurzaamheidspunten wat is gedaan. Zo kan je bijvoorbeeld zien dat er bij het glas in de woonruimte dubbelglas zit of dat de er nog geen zonnepanelen bij de woning zit. Daarnaast zitten er ook een aantal aanbevelingen op het energielabel hoe je de woning nog energiezuiniger kan maken.