De slimme meter
De slimme meter zal de aankomende jaren de traditionele energiemeter gaan vervangen. In veel nieuwe woningen is de slimme meter al geplaatst en steeds meer bestaande woningen worden nu
onder handen genomen. Eind 2020 moeten alle woningen zijn voorzien van deze slimme meter, maar wat is de slimme meter precies en wat zijn de voordelen ten opzichten van de oude energiemeter?
Waarom de slimme meter?
De slimme meter is belangrijk voor de toekomstige ontwikkelingen welke gaande zijn in de energiemarkt. Altans dat is wat veel energieleveranciers en netbeheerders aangeven. Om te beginnen is de slimme meter niet eens perse ‘slim’. Het enigste wat hij doet is wat de traditionele meters ook deden, namelijk het meten van he gas- of elektriciteitsverbruik.
Het grote voordeel van de slimme meter zit hem vooral in de communicatie met andere apparaten. Zo kan de meter op afstand worden uitgelezen en deze data voor allerlei doeleinde gebruikt worden. Hieronder een aantal voorbeelden wat er allemaal gedaan kan worden met een slimme meter
- Automatisch uitlezen van de meterstanden
- Het netwerk in balans houden
- Meer inzicht in het verbruik en daarmee energie kunnen besparen
- Nauwkeurige energierekening en geen geschatte meterstanden meer
Slimme meter en je privacy
Natuurlijk brengt de communicatie van de slimme meter ook direct een aantal vragen met zich mee. Want wat gebeurd er met deze gegevens en in hoevere is deze data gewaarborgd. Om consumenten te beschermen zijn daarom een aantal strikte afspraken met netbeheerders en energieleveranciers. Zo mag de slimme meter alleen op de volgende momenten worden uitgelezen.
- Een keer per jaar voor de jaarafrekening
- Zes keer per jaar voor een verbruik- en kostenoverzicht. Dit wordt in 2018 verhoogd naar een maandelijkse aanvraag.
- Bij het overstappen naar een andere energieleverancier voor de eindafrekening
- Voor het onderhoud en beheer van het energienet
Natuurlijk zit er altijd een keuze of je dit allemaal wel wilt. Zo is het mogelijk om geen toegang te geven tot het uitlezen van deze gegevens. Je netbeheerder kan deze functionaliteit uitzetten waardoor de slimme meter dezelfde werking heeft als een traditionele meter. Je moet vanaf dat moment weer zelf jaarlijks de meterstanden doorgeven.
Geld besparen met de slimme meter
Sommige mensen denken dat zij direct geld besparen als zij de slimme meter laten instaleren. Helaas is dit niet het geval. Maar met de slimme meter is het wel mogelijk om meer inzicht te krijgen in je verbruik. Door dit inzicht is het wel mogelijk om meer energie en daarmee geld te besparen.
Wanneer krijg jij een slimme meter?
Het klinkt allemaal aantrekkelijk of niet? Meer inzicht in je energieverbruik kan echt leiden tot flinke besparingen en je start daarom dan ook liever vandaag als morgen. Begin dit jaar zijn er al 3 miljoen huishoudens voorzien van deze meter en jij komt ook binnenkort aan de beurt. Wil je precies weten wanneer? Kijk bij je netbeheerder op de website! Je netbeheerder kan je via het eancodeboek opzoeken.
Wil je hier niet op wachten dan is het ook mogelijk om de slimme meter eerder aan te vragen. Let op normaal kost de slimme meter niets, maar bij een spoedaanvraag zal dit wel het geval zijn. Deze kosten zullen €72,60 voor een elektriciteits- en gasmeter zijn en €67,76 voor een slimme elektriciteitsmeter. De versnelde aanvraag kan je doen via de website van je netbeheerder.