Bespaar direct op je energierekening!
Huishouden besparen bij ons gemiddel €280 per jaar
Postcode
Huisnr
Personen
+
-
ENERGIEPRIJZEN VERGELIJKEN

De energierekening simpel verklaard

Energie is zo gemakkelijk zou je denken. Het gebruik ervan is in iedergeval ontzettend gemakkelijk, want je doet de stekker in het stopcontact en klaar is kees. Toch blijk de energierekening helemaal niet zo gemakkelijk te zijn. Ontzettend veel termen, veel verschillende bedragen en het doolhof is voor veel consumenten compleet. Volgens onderzoek blijkt dat 60% van de consumenten niets snapt van hun energierekening en laat staan daarom controleert.

Vanaf 1 juli 2017 is de energierekening gelukkig een stuk eenvoudiger geworden. Zo bestond er voor deze tijd een hoop verwarring en onbegrip bij consumenten. De ACM heeft daarom ervoor gezorgd dat er duidelijke richtlijnen zijn gekomen waar een energierekening aan moet voldoen. Om te beginnen zijn alle benaming gelijk getrokken zodat consumenten gemakkelijker begrijpen wat er op de rekening staat. Daarbij kan je ook denken dat alle prijzen inclusief BTW vermeld moeten zijn.

Wanneer krijg je de energierekening?

Om te beginnen kennen we twee soorten energierekening welke op hetzelfde neerkomen. Namelijk de jaarafrekening en eindafrekening. Het verschil zit hem vooral in de term en niet eens specifiek in wat er precies opstaat. De jaarafrekening ontvang je 12 maanden na levering van de energie of 12 maanden na je vorige jaarafrekening. De eindafrekening ontvang je wanneer je overstapt van energieleverancier en is dus echt de laatste rekening welke je bij je huidige energieleverancier betaald.

In beide gevallen zullen de termijnbedragen verrekend worden met het werkelijke verbruik. Het is daarbij mogelijk dat je nog een (klein) bedrag moet bijbetalen of terug krijgt. Daarom is het belangrijk dat je altijd je termijnbedrag zo goed mogelijk laat inschatten.

Waar bestaat de energierekening uit?

De energierekening is niet bij elke energieleverancier hetzelfde. Hoe deze er precies uitziet is namelijk aan de energieleverancier zelf. Toch kan er gesteld worden dat de energierekening uit drie onderdelen bestaat.

  • Leveringskosten (42%)
  • Netbeheerkosten (20%)
  • Belastingen (38%)

Leveringkosten

De leveringskosten zijn de kosten welke je betaald voor de geleverde elektriciteit en gas. De leveringstarieven kunnen in het jaar verschillen, omdat het onder andere afhankelijk is van de hoeveelheid wat je verbruikt. Daarom staan op de energierekening altijd een gemiddelde energietarieven voor het jaar. Heb je een energiecontract met een vaste periode dan geld natuurlijk de voorafgaand afgesproken prijs.

Netbeheerkosten

Om het netwerk te mogen gebruiken dient iedereen netbeheerkosten te betalen. Deze kosten worden door de energieleverancier afgedragen aan de netbeheerder zodat zij het net hiervan kunnen beheren. De uiterlijke kosten hiervan zijn vastgesteld door de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Daarnaast betalen we jaarlijks ook nog een klein bedrag voor de huur van de energiemeter. De overheid bepaald jaarlijks hoeveel deze huur is voor elke meter.

Belastingen

We kennen verschillende soorten belasting op de energierekening welke betaald moeten worden. Hieronder de verschillende belastingen en waarvoor zij dienen

  • Energiebelasting: De energiebelasting is een belasting welke wij betalen om de energieprijs om een gezond niveau te houden. De overheid heeft dit gedaan om consumenten bewust om te laten gaan met het gebruik van energie. Jaarlijks krijg je hier in de vorm van een heffingskorting een vergoeding over zodat over de basisbehoefte van ons energieverbruik geen belasting betaald hoeft te worden.
  • Opslag duurzame energie: Duurzame energie wint steeds meer terrein en dat komt onder ander meer door deze belasting. Deze belasting word gebruikt ter investering van duurzame energie.
  • BTW: Sinds 1 oktober 2012 betalen we ook BTW over onze energie. Natuurlijk is dit de bekende 21% welke naar onze overheid gaat.

 

Pagina als laatst bijgewerkt op: 11 augustus 2017