Bespaar direct op je energierekening!
Huishouden besparen bij ons gemiddel €280 per jaar
Postcode
Huisnr
Personen
+
-
ENERGIEPRIJZEN VERGELIJKEN

Alles over de opzegvergoeding als je gaat overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier? Controleer dan altijd of je nog vastzit aan een energiecontract met bepaalde tijd. Vaak sluiten overstappers een energiecontract af met goede actietarieven en een welkomstkorting. Als tegenprestatie verwacht de energieleverancier dat jij de afgesproken bij hun aangesloten blijft. Kies jij ervoor om vervroegd over te stappen naar een andere energieleverancier bedenk dan goed dat zij een opzegvergoeding in rekening mogen brengen.

Wanneer betaal je een opzegvergoeding

Ben je nog nooit overgestapt van energieleverancier dan is de kans groot dat je een overeenkomt voor onbepaalde tijd hebt. Je kan de gerust overstappen zonder dat je vastzit aan een opzegvergoeding. Ben je wel overgestapt van energieleverancier dan is de kans groot dat je een contract met bepaalde tijd hebt afgesloten bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar. Wanneer je binnen deze tijd overstapt van energieleverancier dan mag de huidige energieleverancier een opzegvergoeding hiervoor in rekening brengen. De hoogte van deze opzegvergoeding is afhankelijk van de looptijd.

Hoogte opzegvergoeding en andere kosten

Je wilt vervroegd overstappen van energieleverancier dan mag de huidige energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Zoals hierboven genoemd is de hoogte van de opzegvergoeding afhankelijk van de looptijd van het contract. Gelukkig heeft de ACM (Autoriteit Consument & Markt) een maximum aan deze opzegvergoeding gesteld. Bekijk in de tabel hieronder hoelang het energiecontract nog loopt en wat de opzegvergoeding hiervoor is.

Resterende contractsduur Maximum opzegvergoeding per product
Minder dan 1,5 jaar €50,-
1,5 – 2 jaar €75,-
2 tot 2,5 jaar €100,-
Langer dan 2,5 jaar €125,-

Om meer duidelijkheid te geven zullen we een voorbeeld geven. Stel je hebt nog een energiecontract voor stroom als gas voor twee jaar afgesloten. Inmiddels ben je acht maanden verder en zie je een ander aantrekkelijk aanbod en zou je deze graag willen afsluiten. Dit betekend dat je nog een jaar en vier maanden contract hebt uit te dienen. Volgens deze tabel mag de energieleverancier je een opzegvergoeding in rekening brengen van €100,- (2 * €50). Daarnaast mag de energieleverancier ook de eventuele welkomstpremie of korting inhouden. Hiervoor dien je altijd goed de actievoorwaarde goed door te lezen.

Energieleverancier welke opzegvergoeding (deels) vergoeden

Sommige energieleveranciers willen graag nieuwe klanten aan zich binden en bieden daarom een uitkomst als het gaat om de opzegvergoeding. Sommige energieleverancier vergoeden namelijk de opzegvergoeding! Het grote voordeel hiervan is dat jij kan overstappen zonder (volledige) opzegvergoeding te betalen. Hieronder een overzicht van energieleveranciers welke een opzegvergoeding vergoeden.

Energieleverancier Voergoeding per product Voorwaarde
Oxxio €125,- Vergoeden alleen bij 3-jarig contract en deurverkoop
Eneco €125,- Vergoeden bij energiecontract van minimaal drie jaar en vermeld staat in de (actie)voorwaarde
Essent €125,- Alleen bij meerjarig energiecontract en niet via vergelijkingswebsite waar je direct kan afsluiten
Energiedirect.nl €125,- Alleen bij meerjarig energiecontract, in contractvoorwaarde vermeld en persoonlijk afgesloten
Pagina als laatst bijgewerkt op: 11 augustus 2017